James Tunney

Consciousness and Fine Art

 JAMES TUNNEY 

Jag kommer från Dublin och har en examen från Trinity College i Juridik, en LLM från Londons universitet samt är kvalificerade Barrister. Jag har undervisat på universitet i St Andrews och Dundee i många år samt varit ’Visiting Professor’ i Frankrike, Tyskland och Kina. Jag har även arbetat som internationell legal konsult för organisationer som UNDP. För ca 15 år sedan valde jag att lämna en framgångsrik akademisk karriär för att måla och skriva på heltid. De senaste åren har jag publicerat sju böcker. Mitt intresse för konst och konsthistoria och djupgående. Jag har målat hela mitt liv och är självlärd. Jag är övertygad om att traditionellt måleri härbärgerar en stark inneboende kraft som kommer att överleva teknikens utmaningar och segra över tillfälliga trender. 

Min ateljé finns i mitt hem i Göteborg och jag säljer via gallerier, mässor, auktioner eller från ateljén. Idag finns min konst i privata samlingar i Skandinavien, Irland, USA och Nya Zeeland. 

Om ni vill höra mig prata om konst rekommenderar jag YouTube intervjun ’Consciousness and Fine Art’ på kanalen New Thinking Allowed. För den som är intresserad finns även länk till alla mina intervjuer på min hemsida. 

MIN KONST 

Mina verk kan ofta beskrivas som expressionistiska eller koloristiska. Återkommande tema är gatubilder, såsom Brick Lane i London. Ett annat tema har kretsat kring mystiska, magiska och arketypiska bilder. Reflektioner över historiska figurer är ett annat återkommande motiv. Utöver en serie självporträtt, har jag även påbörjat en serie porträtt efter korta sittningar. Jag har t ex målat den välkända konstnären Sean Scully i hans studio i Tyskland, brittiska parlamentsledamoten George Galloway och den irländska senatorn David Norris. 

Jag målar främst i olja på linne eller ibland siden men använder även andra material, så som akryl, pastell, kol och bladguld. 

MITT FÖRFATTARSKAP 

2019 gav jag ut min första bok om mysticism, ’The Mystical Accord’ och senare samma år publicerades två dystopiska romaner, ’Blue Lies September’ och ’Ireland I Don’t Recognise Who She Is.’ 2020 publicerades min andra bok om mysticism ’The Mystery of the Trapped Light,’ även denna innehåller en analytisk såväl som poetisk del. I år har jag publicerat tre böcker om vetenskapsväldet och den framväxande teknokratin; ’Empire of Scientism,’ ’TechBondAge’ och ’Humans in Trance & Transhumanism.’ I höst ges min första, renodlade poesibok ut. 

MINA UTSTÄLLNINGAR 

2019 Kulturhuset Kåken, Göterborg. 

2016 Exhibithere, South Bank, London. 

2016 The Brick Lane Gallery, the Annex, London. 

2015 New Artist Fair, Old Truman Brewery, London. 

2015 Brick Lane Gallery, London. 

2014 New Artist Fair, Old Truman Brewery, London. 

2014 Lillfiket, Göteborg. 

2014 New Artist Fair, Candid Art Galleries, London. 

2013 Kulturhuset Kåken, Göteborg. 

2013 Galleri Draken, Stockholm. 

2012 Romlegården Vårsalong, Malmö. 

2012 Bokmässan, Göteborg. 

2012 Galleri Hagman, Stockholm. 

2011 Art District, Kunst & Håndverk, Lillestrøm. 

2011 Kronhuset, Konst Sommar, Göteborg. 

2011 Galleri Svea, Stockholm. 

2011 Kronhuset, Konst Göteborg. 

MAGASIN SOM VISAR MIN KONST 

 New Observations, issue 136 (2020) 

 New Observations, issue 137 (2021)