Roy Andersen

Jag är äventyraren och naturfotografen med speciell förkärlek för den färgrika arkitektoniska mångfalden hos de minsta varelser i den tropiska naturen som jag oftast fotograferar med makroobjektiv. Mina objekt är en utmaning att fånga på bild då de oftast är väl kamouflerade och svåra att hitta.

Min äventyrslystnad har fört mig till ca 40 olika länder där jag har kommit nära både natur, kultur och olika etniska grupper. Jag har bl. a. vandrat i Himalaya, blivit jagad av nos-hörningar i Chitwan Nationalpark i Nepal, dykt under isberg på Grönland, åkt balsaflotte och tältat i Amazonas-området samt sett jaguarer, tapirer och kapybaror från nära håll. Just nu håller jag på med att utforska Cardamom Mountains National Park i Kambodja.

Jag är född 1958. Under min uppväxttid bodde jag i Hög, nära Kävlinge i Skåne. Efter att ha arbetat som trädgårdsanläggare i några år ändrade jag min karriär till pressfotograf. Mitt intresse för fotografering väcktes redan i barndomen. På min första stora utlandsresa till Sri Lanka i början på åttiotalet var jag också med om en fotosafari till Yala Nationalpark där jag för första gången upplevde det vilda djurlivet på riktigt.

Galleri