Micke Johansson

Micke Johansson är glasblåsarmästaren som kan trolla med glaspipan. Han fick epitetet naturbegåvning redan när han började som 16-åring i hyttan på Orrefors glasbruk, där han lärde sig hantverket från grunden. En av Sveriges yngsta glasblåsarmästare blev han redan som 24-åring.
Efter tiden i Orrefors drev Micke glashyttan i Pukeberg några år och byggde sedan upp en egen hytta i Örsjö, som han nu driver. Där arbetar han främst i teknikerna ariel och graal, testar möjligheter och utmanar teknikerna. Arieltekniken, som betyder ”ande av luft”, togs fram av Gustav Bergkvist 1936. Graaltekniken togs fram av Knut Bergkvist i Orrefors redan 1916. Den finaste glasblåsartekniken är enligt Micke ariel. Micke har utvecklat och finslipat tekniken och är nu den enda mästaren i värden som blåser i tekniken dubbelariel.
Micke är både glasblåsare och formgivare, vilket är en ganska ovanlig kombination enligt svensk tradition.
Efter ett stipendium till Pilchuck Glass School i USA och praktik hos den kände mästaren Silvano Signoretto i Murano, Italein, fick Micke inspiration till att utveckla sin egen formgivning.
Idag arbetar Micke till 30% av tiden med att blåsa glas till andra konstnärer, resten av tiden blåser han glas som han själv har designat. Han testar hela tiden nya möjligheter och utmanar hantverket. En komplicerad dubbelariel tar tre veckor att ta fram, från den första lilla posten till färdig dubbelariel.
En annan mission för Micke är att visa att Glasriket lever och att det här fortfarande finns massor av kunskap och hantverksskicklighet.
I 30 år har Micke Johansson arbetat med glas, utforskat det och utvecklat hantverket. Han har bl a fått Barometern-OT:s kulturpris Gula Fjädern för sin förmåga att bevara och samtidigt utmana äldre hantverkstekniker.
Hösten 2017 deltog Micke i världens största glasmässa i Chicago och bjöd även på en arielshow i Chicago och New York.  Se video nedan

Galleri

Videos

Här kan du följa Micke när han arbetar i glashyttan. Den första är en kort film från Mickes egen hytta i Örsjö.
Den nedre är från USA, Corning Museum of Glass och visar både ariel och graal. ca 1,5 tim lång.

gotamedia2 Mästaren och en dubbelariel