Monica Andoff

Mitt namn är Monica Andoff, f. 1944 och har ett långt liv bakom mig som konstnär och lärare. Jag får ofta höra att jag är en spontan person och det avspeglar sig nog i konstutövandet. Jag jobbar visuellt föreställande men mot det abstrakta och arbetet för mig har två inriktningar, akvarell och grafik. Akvarellmåleriet har under lång tid varit en trogen följeslagare men länge hade jag haft en dragning till grafik och jag började med att experimentera i en gammal boktryckspress med kartongplåtar, collografi. Känslan för plåt och kunskapen om hur man kan förvandla en platt plåt med ointressant yta till något helt annat finns kvar sen barndomen då min pappa hade plåtslageri. Plåtarna som jag använder till mina tryck på papper är oftast koppar eller zink. Det är en tidsödande process men fascinerande när man är med i hela bearbetningen. Jag använder olika grunder eller lacker innan plåten får sitt bad i frätande vätska. Jag bearbetar plåtarna också med verktyg, t ex torrnål eller svets som vid akvatint. Akvarellmåleri kan tyckas vara en kontrast till grafik men så ser jag det inte. Själva tryckandet på pappret och framställning av bilden från plåten har många likheter till akvarellmåleriet, t ex att få till den perfekta färgkoncistensen som ska påföras plåten i precis lagom mängd. Det slumpartade spelar en stor roll i grafiken liksom i akvarellmåleriet. Felen som kan uppstå i processen gör bilden intressant och tillför ofta det som planeringen missade! Resultatet får sin egen historia och hur den ser ut skiftar ofta mellan olika personer.

Galleri